Víno a teplota

Víno a teplota

Abyste si pořádně vychutnali víno, které milujete, je třeba si dát pozor na teplotu, při které se víno podává. Při pořádání různých sešlostí a večírků, kdy se především věnujete ostatním, je snadné na tento nenápadný, avšak důležitý aspekt zapomenout. Máme tu pro vás tedy pár základních rad týkajících se právě teploty vína.

Opravdu na teplotě záleží?

Ano, a to poměrně dost. Na rozdíl od jiných proměnných, které mají pro běžného konzumenta spíše zanedbatelný vliv (jako je třeba tvar sklenice), je teplota podávaného vína zásadní. Když budete víno pít moc teplé nebo naopak studené, připravíte se o chuť a charakter, kterými by se mělo vyznačovat.

Jaká je ideální teplota?

Nelze určit přesnou teplotu, při které je víno nejlepší, každý má koneckonců jiné chutě. Rozdíl jednoho dílku na stupnici teploměru už není tak podstatný. Existují ale meze, za kterými už víno ztrácí své vlastnosti. Představa některých lidí, že čím studenější víno je, tím lépe, je tedy mylná.

Bílé víno

Je sice pravda, že se by se bílé víno mělo podávat chladnější, nic se však nesmí přehánět. Když se totiž přechladí, utlumí se jeho vůně a bude chutnat víceméně „nijak“. Doporučená teplota se u různých typů a odrůd liší, obecně však platí, že u sladších vín byste se měli držet mezi 8-12 °C, u těch sušších je potom dobré se pohybovat v rozmezí 9-12 °C.

Červené víno

U červeného vína panuje domněnka, že by se mělo podávat při „pokojové teplotě“. Tento termín se možná často používá, rozhodně jím ale není myšlena dnešní běžná letní pokojová teplota (možná spíše teplota pokojů středověkých hradů). Správná teplota červeného vína při podávání by totiž neměla přesáhnout 18 °C. Přesněji – polosladká či lehčí mladá červená vína se podávají při teplotě 13-16 °C, sladké, starší a těžké potom při teplotě 16-19 °C

Pár tipů na závěr…

  • Víno nechlaďte ledem! Utrpělo by šok a v důsledku by ztratilo zamýšlenou chuť a aroma.
  • Ze stejného důvodu nestrkejte lahve s vínem do mrazáku.
  • Při skladování se snažte udržovat teplotu okolo 12 °C (u všech typů vína).
  • Udělejte si experiment! Otevřete lahev svého oblíbeného vína a ochutnávejte ho různě vychlazené. Nejen že poznáte, že když je víno moc studené, ztrácí své vlastnosti, poznáte také, při jaké teplotě vám chutná nejvíce.
Zpět do obchodu