Sklenička na víno - je opravdu tak důležitá?

Sklenička na víno - je opravdu tak důležitá?

Vysoké i nízké, úzké i široké. Skleničky na víno jsou k dostání ve více tvarech, než si možná uvědomujete. Záleží opravdu tolik na tom, z čeho pijete? A jaký je mezi sklenicemi vlastně rozdíl?

I když to není úplně stěžejní věc, správný výběr skleničky dokáže zajistit zlepšení chuti a aromatu vína a posune vás tedy zase o něco blíže k ideálnímu zážitku. Jestli už jste se tedy vína něco napili, je čas se posunout na další úroveň a začít od sebe rozeznávat druhy vinných sklenic.

Pro začátek je nutné říct, že už jen to, že je vaše nádoba vyrobená ze skla, je vlastně polovina úspěchu. Dalším důležitým bodem je čistota. Sklenice by neměla být zaprášená, před použitím je vždy dobré ji aspoň opláchnout. Zároveň si ale dejte pozor na to, aby nebyla zbytečně cítit mycím prostředkem – to by také mohlo zkazit chuť vína.

Ty nejkvalitnější sklenice na víno bývají vyrobeny z tenkého, čirého skla, bez broušených či leptaných ozdob. Ty by totiž pravé someliéry rušily při hodnocení barvy. Další charakteristickou vlastností vinných skleniček je přítomnost nožky a stopky, za které by se sklenka měla držet. To proto, aby nedocházelo ke zbytečnému ohřívání jejího obsahu.

Na kvalitu zážitku má vliv i tvar a objem sklenice. Typů je nepřeberné množství, probereme si tedy jen základní dělení.

Sklenice na bílé víno

Bílé víno obvykle nemá tak výrazné aroma jako červené a tomu jsou tedy uzpůsobeny i sklenice, které jsou na něj určené. Jejich kalich má tvar, který připomíná tulipán, směrem vzhůru se zužuje. To usnadňuje nahromadění výparů a aromatických látek, což usnadňuje čichový zážitek.

Sklenice na bílé víno mívají také o něco menší objem než ty na víno červené. Začínají na objemu okolo 100 ml u sklenic na sladší vína, čím je víno pak sušší, tím je sklenice větší.

Sklenice na červené víno

Kvůli paletě vůní, která je charakteristická pro červené víno, jsou používané sklenice objemnější a mají širší hrdlo, díky kterému se víno rychleji okysličí. Objemem sklenice na červené vín nezřídkakdy přesáhnou i 500 ml. Tvarem potom připomínají cibuli.

Velké objemy sklenic (především těch na červené víno) by mohly žíznivého člověka svádět k nalití co možná největšího množství tekutiny. Tomuto zlozvyku se však snažte vyhnout, abyste si co nejlépe užili všechny vlastnosti vašeho vína, stačí sklenici naplnit přibližně do jedné třetiny. Koneckonců, dolít si můžete kolikrát chcete.

Zpět do obchodu