Kolik má víno kalorií?

Kolik kalorií je ve víně?

Jestli si hlídáte kalorie a zároveň si také umíte užít lahvinku kvalitního vína, jistě víte, že právě vinné kalorie se nastřádají poměrně rychle. Je však nutné se při dietě vyhnout vínu zcela? A kde se vůbec kalorie ve víně berou?

Prvním klíčovým zdrojem kalorií ve víně je alkohol. Ten obsahuje přibližně 7 kcal na jeden gram, čím větší má tedy víno obsah alkoholu, tím více je kalorické.

Druhou složkou, která vínu přidává kalorie, jsou sacharidy (včetně cukru). U těch se kalorická hodnota pohybuje okolo 4 kcal na gram. Zde ale narážíme na velký rozdíl mezi jednotlivými druhy vína – zatímco typická suchá vína obsahují něco okolo 4 gramů sacharidů na skleničku, u sladkých dezertních vín to může být až 20 gramů na stejný objem tekutiny. Pokud jste tedy v dietě, je třeba si dávat pozor, jakou lahev zrovna otevíráte. U běžného suchého vína (které je pro dietní stravování asi to nejlepší) se v součtu dostaneme na přibližně 150 kcal na skleničku.

Jedna sklenička vína vám tedy postavu určitě nezkazí...

Důležité ale je zůstat opravdu u jedné skleničky – s každou další totiž nejen zvyšujete příjem kalorií z vína, ale také vyvoláváte chuť na jídlo (a to především na mastné a slané), za což může opět alkohol. Dobré tedy je se před konzumací vína či jiného alkoholu kvalitně najíst.

Abychom skončili pozitivní notou, zmíníme ještě, že ve světě stále probíhají výzkumy týkající se pozitivních vlivů vína na lidské zdraví. A to zahrnuje i pozitivní vliv na hubnutí. Již několik studií zachytilo spojitost mezi pití vína a váhou – účastníci, kteří pravidelně a střídmě konzumovali víno měli menší problémy s přibýváním na váze než ti, kteří víno nepili vůbec. Těžko říct, jestli je to díky samotném vínu, nebo kvůli tomu, že pijáci vína tíhnou ke zdravějšímu stylu života, určitá spojitost tam však je určitě.

Zpět do obchodu