Co je dobré vědět o růžovém víně

Co je dobré vědět o růžovém víně

Oblíbenost růžového vína v poslední době velmi prudce vzrůstá. A to nejen u nás, ale i ve světě. Ve Francii dokonce spotřebou zastiňuje dříve nejpopulárnější bílé víno. Zároveň je to také nápoj, který se skvěle hodí na takové to domácí, nenáročné popíjení či na zahradní grilovačku s přáteli. I přes to všechno je ale stále trochu zastřené rouškou tajemství – spousta lidí nemá zdání, jak se tato růžová dobrůtka vlastně vyrábí. Říkal vám kamarád, že se „prostě smíchá červený a bílý a z toho je pak to růžový“? Bohužel, takto jednoduché to není.

Předem, rosé není zas tak nový „vynález“, jak by se mohlo zdát. První doložené zmínky o něm se datují až do dob Hippokratových – tento starověký lékař jeho konzumaci dokonce doporučoval! V našich končinách se pak začínalo vyrábět už během 16. století.

Jak se růžové víno vyrábí?

Velmi zjednodušeně řečeno, většinou platí, že se bílé víno vyrábí z bílých hroznů a červené z červených (respektive modrých). To je jasné. Nic takového jako růžové hrozny ale v přírodě nenajdeme – jakou alchymii tedy vinaři při výrobě tohoto růžového zlata používají?

Odpovědí je kontakt se slupkou. Víno totiž získává svou charakteristickou barvu právě ze slupek. Po sklizni se hrozny modrého vína rozemelou, čímž vznikne takzvaný rmut, který se pak nechává krátce naležet. Během toho, co se slupky máčí, tak „krvácejí“ – uvolňují barvivo. No a jakmile má směs požadovanou barvu (obvykle po 4-6 hodinách), slupky se oddělí a zbyde jen krásně růžový mošt. Dále se postupuje stejně jako u bílého vína.

Jak se pije?

Přestože jeho barva připomíná léto, není zakázáno růžové víno konzumovat i v rámci jiných ročních období. Ať už je ale jaro, nebo podzim, měli byste dbát na správnou teplotu. Ta ideální se pohybuje okolo 8-12 stupňů Celsia. Pozor také na sluníčko – jeho paprsky sice v láhvi vytvářejí nádhernou světlohru, spolu s tím ale také snižují kvalitu nápoje a zkracují jeho životnost. Raději jej tedy schovejte do spíže. Nezapomeňte ho tam však moc dlouho, růžové víno může totiž po delším čase přijít o svou svěžest, což je jedna z jeho největších předností.

Zpět do obchodu