Jaký je rozdíl mezi bílým a červeným vínem?

Vše, co potřebujete vědět o bílém a červeném vínu

Neumíte si představit večer bez skleničky vína, ale stále nemáte alespoň základní přehled o jednotlivých odrůdách? Vyznat se ve vínech je běh na dlouho trať a často se v nich nevyznají ani zkušení vinaři. Stále tápete nad tím, jaký druh vína se vám nalévá do sklenice, nebo stále nevíte, proč je tramín červený bílé víno? Tak to jste tu správně!

V tomto článku se vám pokusíme představit jednotlivé druhy vín, jaké jsou mezi nimi rozdíly a k jakému pokrmu se nejvíce jednotlivé typy vín hodí. 

Jaký je rozdíl mezi bílým a červeným vínem? 

Začneme úplným základem a to je rozdíl mezi bílým a červeným vínem. Může se zdát, že to není třeba podrobně vysvětlovat. Vždyť vypadají a chutnají úplně jinak. Co za tím ale opravdu stojí? Hlavním rozdíl spočívá v tom, jestli se nechává víno zrát dohromady s jadérky a slupkami. U bílého vína jsou před kvašením slupky a jadérka odstraněny, kdežto u vína červeného jsou slupky spolu s vínem uzavřeny do kvasných nádob. Červené víno tím získává spoustu látek s léčivými účinky, jako jsou například taniny neboli třísloviny. To je přirozeně se vyskytující látka v hroznech, která je často popisována jako hořká. 

Slupky jsou tedy základním barvivem vína. Co se týče obsahu vitamínů a živin, je na tom lépe víno červené. Na druhou stranu bílé víno zas obsahuje méně kalorií. 

Bílé víno, jak ho dělíme, jaké má odrůdy a k čemu se hodí? 

Jak už bylo řečeno, bílé víno se vyrábí z bílých i červených hroznů pomocí kvašení čistého moštu bez slupek. Takže již zmíněny Tramín červený se vyrábí z červených hroznů, ale kvůli odstranění slupek je víno dokonale čiré.

  1. LEHKÉ-SUCHÉ - méně cukru i alkoholu. Mezi typické odrůdy patří například Ryzlink rýnský nebo Sauvignon. Nejčastěji se nalévají k lehkým jídlům jako jsou například ryby, saláty nebo kuřecí maso. 
  2. PLNÉ-SUCHÉ - větší hutnost, více alkoholu a výraznější aroma. K typickým odrůdám se řadí Rulandské bílé či Veltlínské zelené a podávají se k výživným pokrmům jako je třeba tvrdý sýr nebo smetanová omáčka. Víno se podává vychlazené na 10 až 16 °C.
  3. AROMATIKÉ - jde o vína s výraznou vůní a nasládlou chutí. Nejvíce se rozlévají v kombinaci s exotickou kuchyní. Typickou odrůdou aromatických vín je Tramín červený nebo Muškát.
  4. SLADKÉ - výjimečná vína se speciální výrobní procedurou (med, hrozinky, karamel, ořech), jsou ideální k dezertům, případně jako aperitiv nebo přípitek.

Červené víno, jak ho dělíme, jaké má odrůdy a k čemu se hodí? 

Červené víno se vyrábí z modrých hroznů a kvasí se společně se slupkami za vyšších teplot. 

K červenému vínu se hodí tmavší pokrmy a chuťově výrazná jídla jako je například zvěřina. Vše se také odvíjí od toho, jestli je červené víno lehké nebo těžké. V případě lehkého vína je možné ho konzumovat i k salátům, ovoci a rybám. 

  1. LEHKÉ - méně alkoholu a tříslovin. Typickou odrůdou je Rulandské modré či Barbera a podáváme o teplotě 10 až 14 °C k salátům, grilovaným pokrmům, rybám či ovoci.
  2. TĚŽŠÍ - vyváženost vůní a chutí. Má tedy jemnou až zrnitou chuť, která prozrazuje ideální kombinaci alkoholu, tříslovin a ovoce. Typickou odrůdou je Merlot a Garnacha. Víno je dokonalé v kombinaci s kořeněnou rybou či divočinou s bylinkami. Ideální teplota vína je 15 až 18 °C.
  3. TĚŽKÉ - tmavě rudé až černé zbarvení. Kvašení probíhalo z opravdu sladkých hroznů a nejznámnější odrůdou je Cabernet Sauvignon a SyrahVína je vhodné podávat při pokojové teplotě 15 až 18 °C k silně kořeněným jídlům, jako jsou zvěřina s bylinkami, hovězí maso nebo tvrdý sýr.
Zpět do obchodu