Poctivá vína ze Šatova aneb jaké jsou naše přednosti a kvality

Vše, co potřebujete vědět o našem vinařství. 

V tomto článku se vám pokusíme předat vše podstatné, co se pojí s naším vinařstvím a jeho historií. Naše vinařství se nachází v malebné vesničce Šatov pár kilometrů od Znojma. Obec Šatov byla vínu předurčena již od svého založení a vinaření se zde tak traduje už od roku 1316. Pro všechny milovníky moravského vína je Šatov zkrátka rájem na zemi!

V obci je hned 6 viničních tratí pokrývajících rozlohu asi 260 hektarů. V roce 2019 se nám podařilo na jedné z těchto viničních tratí, nazývané Skalka, vysadit vlastní vinohrad. Brzy se tak můžete se těšit na víno čistě z naší vlastní produkce. 

Čím se vína ze Šatova odlišují od ostatních? Díky místnímu terroir a dokonalé poloze obsahují vína vyšší kyselinu, což zaručuje, že jsou vína lépe uchovatelná a i s velkým odstupem času zůstávají "čerstvá" a "svěží."

A jaký je náš příběh? 

Vše začalo v roce 2010, kdy nás víno a Šatov pohltily natolik, že jsme se rozhodli založit zde vlastní vinařství. Jakmile jsme k měli potřebné prostory a vybavení, chyběly jen znalosti a umění zkušeného vinaře. Proto jsme do našeho rodinného vinařství přizvali místního odborníka Martina Sošku, bez kterého by se nezrodila ani kapka našeho kvalitního vína. Jeho příjmení tak nakonec dalo i vzniku naší značky - vinařství Soška. 

Dost už o minulosti a pojďme si představit naše hlavní přednosti, proč děláme to, co děláme a v čem jsme lepší než ostatní. Na první pohled by se totiž mohlo zdát, že jsou všechna vinařství stejná. Opak je ale pravdou.

Jaké jsou tedy naše přednosti a kvality? Máme hned tři!

Dlouholeté zkušenosti 

Zakládáme si na poctivé práci a zkušenostech našeho vinaře. Na veškerou výrobu vína dohlíží Martin Soška, který započal svoji vinnou karieru už v 16 letech, kdy stočil své první vlastní víno. S výrobou však pomáhal svému otci již od dětství a tuto tradici hrdě drží dál, když do výroby zasvěcuje své děti. Jeho vína mají také na kontě mnoho vinařských ocenění a tradičně se umisťují na předních příčkách.  

Poctivá práce v každém detailu 

Poctivá práce! To je hlavní "gró" našeho podnikání. Naše výroba se opírá o tradiční techniky, jako je zrání v pravých barikových sudech, vyráběných z dubového masivu, díky kterým získává víno nezaměnitelnou vůni i chuť. Tradiční postupy však doplňujeme o moderní technologie, díky kterým se daří vyšlechtit vína jedinečné kvality. Víno je navíc uloženo v největším pískovcovém sklepě v Šatově, který zaručuje tu správnou teplotu při procesu zrání i uchovávání. Teplota ve sklepě se drží v průměru okolo 9 stupňů po celý rok. Pískovcové sklepy jsou v České republice i zahraničí naprostý unikát, který každoročně přijíždí obdivovat tisíce turistů. I náš sklep je tak přístupný veřejnosti, případně rezervovatelný pro rodinné i firemní akce. 

Spokojení zákazníci 

Naším posledním pilířem jste Vy, naši zákazníci. To, že naše víno opravdu chutná nás neskutečně motivujete a posouvá dál. Každým rokem se poptávka několikanásobně zvyšuje a my se tak snažíme rozšiřovat sortiment i prostory, jak se jen dá. V tomto roce navíc organizujeme několik svateb, rodinných oslav a firemních večírků, díky kterým s Vámi udržujeme blízký kontakt a získáváme tu nejcennější zpětnou vazbu. Naše víno se také dostalo do stálé nabídky několika restaurací, vinoték, případně i na ostatní e-shopy, jako je např. Grizly.cz. Více o celém projektu našeho vinařství si můžete přečíst na našich stránkách www.vinarstvisoska.cz.

Zpět do obchodu