Dezertní vína
Vinařský svět je velmi rozmanitý. Existuje nespočet druhů, odrůd a typů vína, pro nováčka tedy není snadné se v tomto názvosloví zorientovat. Často v něm tápou i zkušení pijani. V tomto článku si tedy přiblížíme dezertní vína.
Co to je?
Pojem „dezertní vína“ je v každé zemi vykládán trochu jinak. Pod stejným názvem byste dostali něco jiného v Británii a něco jiného třeba ve Spojených Státech. Tomu se nevymyká ani naše republika. Současný vinařský zákon tento termín neobsahuje (na rozdíl třeba od vín likérových, které jasně vymezuje), jejich definice je tedy není přesně dána a v průběhu času se lehce mění. Obecně jsou to ale vína s vysokým obsahem cukru, nebo s vyšším obsahem alkoholu (většinou nad 15 %). Podávají se převážně k dezertům či jako aperitiv.
Druhy
Dezertní vína se u nás dělí do několika kategorií podle způsobu zpracování hroznů. Všechny způsoby přípravy ale směřují ke stejné věci – k co nejvíce koncentrované šťávě a v důsledku tedy i vyššímu obsahu cukru a alkoholu.
Ledová vína
Ledové víno se vyrábí z hroznů, které se nechají projít mrazem. Sklízí se při teplotách okolo -8 °C a ještě za zmrzlého stavu se lisují. Právě kvůli tomuto způsobu zpracování je výsledkem velmi sladký, koncentrovaný mošt, kterého je však malé množství – i proto se ledovému vínu přezdívá „tekuté zlato“. Hodí se ke slavnostním příležitostem, ale také třeba k sýrům s modrou plísní, husím játrům a samozřejmě ke sladkým dezertům.
Slámová vína
Slámové víno je velmi náročné na výrobu. Hrozny totiž musí alespoň tři měsíce „schnout“ volně zavěšené či na slámové podestýlce (odtud také pochází název). Pozvolna se z nich odpařuje voda a po vylisování je tedy opět výsledkem silný koncentrát s obsahem cukru okolo 200 gramů na litr. Jeho aroma je výrazně ovocné, díky tomu je tedy slámové víno skvělý letní aperitiv.
Fortifikovaná vína
Fortifikovaná vína jsou „vylepšena“ vinnými či jinými destiláty, což jim dává pořádnou sílu. Obsah alkoholu se u fortifikovaných vín mnohdy přehoupne přes 20 %. Vždy ale platí, že obsah vinného moštu musí být alespoň tříčtvrteční. Hodí se jako aperitiv ke grilování či k ořechovým a čokoládovým dezertům.
Výběr z cibéb
K přípravě těchto vín se používají jen ty nejzralejší, možná až přezrálé hrozny. Většinou tak vznikne víno s obsahem cukru mezi 100 a 200 gramy. Svou sladkou chutí připomínají rozinky či med a hodí se k ovocným dezertům.
Botrytický sběr
Hrozny používané k výrobě jsou napadené ušlechtilou plísní Botrytis cinerea. Vzniklé víno je charakteristické zlatou až zlatozelenou barvou, chuťově pak připomíná sušené a kandované ovoce s medem. Výborně se páruje se sýry a se sladkými dezerty.